Pagini

joi, 25 noiembrie 2010

25. Noiembrie Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor

Drepturi pentru toţi – Opriţi violenţa împotriva femeii

     Violenţa împotriva femeii se manifestă diferit în societăţi diferite. Poate să meargă de la abuz psihologic şi fizic în familie la căsătorie forţată la vârste mici şi alte practici violente. Toate formele de violenţă împotriva femeii sunt încălcări inacceptabile ale drepturilor omului şi stau în calea egalităţii de şanse dintre femei ş bărbaţi. UNFPA a fost prima agenţie ONU care a adus în dezbaterea publică această problemă şi a sprijinit guvernele să elaboreze strategii de acţiune.
Şaisprezece proiecte, abordări şi succese ale UNFPA sunt enumerate în această pagină.



Şaisprezece feluri în care acţionează UNFPA pentru a pune capăt violenţei împotriva femeii:

1. Facem publice forme de violenţă despre care nu se vorbeşte
În fiecare zi, există femei care sunt forţate să se căsătorească cu bărbaţi mult prea în vârstă, fiind victime ale unor tradiţii care le ignoră drepturile, sau sunt supuse violului în grup şi violului cu obiecte, în special în timpul conflictelor armate.
2. Susţinem pedepsirea atacatorilor
În Liberia, noul preşedinte, Ellen Johson-Sirleaf, a făcut din lupta împotriva violenţei sexuale prioritatea administraţiei pe care o conduce. În Guatemala, UNFPA se implică în eforturile societăţii de a-i pedepsi pe cei care ucid femei.
3. Punem capăt tăcerii despre violenţa în familie
O cultură a toleranţei şi a tăcerii face imposibilă ieşirea din cercul vicios al violenţei în familie pentru femeile din Republica Moldova. Datorită unei coaliţii de ONG-uri şi instituţii, sprijinită de UNFPA, din ce în ce mai multe femei îndrăznesc astăzi să vorbească despre abuzurile pe care le suferă.
4. Sprijinim tinerele femei traumatizate de conflictele armate
Un proiect din Sierra Leone ajută victimele violenţei sexuale să se reintegreze în societate şi să înveţe cum să supravieţuiască şi să se adapteze, inclusiv să ştie cum şi să aibă puterea de a se proteja de infecţii cu transmitere sexuală.
5. Vorbim despre milioanele de fete care lipsesc
Discriminarea fiicelor, care duce la eliminarea prin avort a fetuşilor de sex feminin şi chiar la infanticid, a lăsat părţi din China şi din Sudul Asiei cu o discrepanţă gravă între numărul populaţiei feminine şi al celei masculine.
6. Luăm atitudine împotriva practicilor inacceptabile
Jumătate dintre femeile ucise în ţările arabe mor din cauza aşa-numitelor „crime pentru onoare”, adeseori comise de membri ai familiei care au acceptul comunităţii.
7. Le dăm alternative fetelor care oferă servicii sexuale pentru a putea trăi
În capitala statului Haiti, care este afectat de tulburări politice şi sociale, fete de 11 şi 12 ani oferă servicii sexuale în schimbul banilor necesari traiului. Un centru de ajutor le oferă alte opţiuni ca să obţină un venit.
8. Oferim îngrijire medicală şi sprijin victimelor violenţei sexuale extreme
În ţările Marilor Lacuri, precum Burundi, Republic Democrată Congo şi Rwanda, un număr din ce în ce mai ridicat de violuri distruge vieţile femeilor, demoralizează comunităţi şi destabilizează regiunea.
9. Le oferim adăpost fetelor care fug de căsătoria forţată
Căsătoria forţată, un obicei extins în multe ţări, încalcă drepturile elementare ale fetelor şi le supune violenţei. Adăposturile finanţate de UNFPA le oferă refugiu fetelor care încearcă să scape de o soartă crudă.
10. Subliniem costul ridicat al violenţei pentru femei şi pentru societate
Capitolul 7 al raportului Situaţia populaţiei lumii 2005 a arătat costurile sociale, emoţionale şi economice ridicate ale violenţei împotriva femeii.
11. Instruim poliţia cum să reacţioneze la violenţa în familie
În multe ţări, UNFPA finanţează instruirea poliţiştilor pentru a le ajuta pe femeile abuzate. Ei învaţă să le ia în serios cazurile, să le informeze despre drepturile lor şi uneori să le ofere protecţie.
12. Atragem atenţia asupra unei forme noi de sclavie
UNFPA acţionează împreună cu autorităţile naţionale pentru a combate traficul de persoane, o ameninţare tot mai răspândită, şi pentru a ajuta femeile să îşi revină şi să se întoarcă acasă.
13. Asistăm supravieţuitorii violenţei în familie
Violenţa împotriva femeii apare cel mai des acasă. Dar femeile rămân deseori lângă soţii abuzivi, pentru că nu au unde să plece. Adăposturile finanţate de UNFPA le oferă o alternativă.
14. Implementăm rezoluţia 1325 a Consiliului de Securitate al ONU
UNFPA joacă un rol important în protejarea femeilor de violenţă în timpul conflictelor armate şi după încheierea lor, la cererea Consiliului de Securitate al ONU.
15. Răspundem nevoilor femeilor din taberele de refugiaţi
Taberele de refugiaţi au scopul de a fi adăposturi sigure, dar şi aici femeile refugiate se confruntă cu forme variate de violenţă. UNFPA a participat, alături de alte agenţii ONU, la elaborarea unui manual care include recomandări despre cum trebuie combătută violenţa sexuală şi violenţa împotriva femeilor în taberele de refugiaţi.
16. Promovăm reforma legislativă şi aplicarea legilor existente
UNFPA acţionează împreună cu legiuitorii din Europa şi din ţările în curs de dezvoltare şi monitorizează legislaţia privind violenţa în familie, egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi, exploatarea sexuală şi infracţiunile împotriva minorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu